Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/xjd/public_html/d-v.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349
Dieta cukrzycowa typu 1

Dieta w cukrzycy typu 1

W cukrzycy typu 1 mamy do czynienia z zaburzeniami wydzielania insuliny przez trzustkę. Kiedy w organizmie brakuje insuliny poziom glukozy we krwi nie jest odpowiednio regulowany i występują zbyt duże jej wzrosty. W związku z tym osoby chore na ten rodzaj cukrzycy powinny przyjmować insulinę, ale bardzo ważna jest również odpowiednia dieta.

Jej zadaniem, podobnie jak w przypadku diety w cukrzycy typu 2, jest regulacja i ustabilizowanie poziomu glukozy we krwi. Natomiast pory, wielkość i zawartość posiłków trzeba zsynchronizować z przyjmowaniem insuliny. Aby przekonać się jak rozplanować jedzenie i przyjmowanie lekarstw trzeba co pewien czas sprawdzać poziom cukru we krwi. Dla każdej osoby ustalenia te są indywidualne, bo w końcu każdy organizm jest trochę inny. Natomiast ważną rzeczą jest regularność przyjmowania posiłków podzielonych na 5-7 porcji. Dzięki temu zapobiega się zbyt gwałtownym zmianom poziomu glukozy we krwi.

Tak więc pierwszą zasadą diety cukrzycowej typu 2 jest ustalenie stałych pór posiłków. Jadłospis powinien być urozmaicony, ale trzeba oczywiście wyeliminować z niego produkty zakazane przy cukrzycy. Przynajmniej w dwóch posiłkach powinno znaleźć się białko zwierzęcego pochodzenia, czyli mleko i jego przetwory, jaja (białka), chude wędliny i mięso oraz ryby. Ogólnie białka mają stanowić do 20% diety. Natomiast nawet 60% energii powinno pochodzić ze spożywania węglowodanów złożonych – kasz, pełnoziarnistego pieczywa i makaronów, ziemniaków oraz warzyw strączkowych. W ogóle w diecie powinno być sporo warzyw, które również dostarczają organizmowi witaminy, minerały i błonnik. Owoce są również wskazane pod tym względem, ale niektóre z nich zawierają sporo cukru. Nie należy więc jeść zbyt dużo winogron, bananów czy mango. Lepiej też zrezygnować całkiem z owoców suszonych. Podobnie zresztą jak ze słodyczy i alkoholu. Natomiast zdecydowanie należy ograniczyć spożycie soli, a także tłuszczu. Warto też wiedzieć, że istnieje sytuacja w której podanie cukru jest wręcz konieczne. Chodzi o hipoglikemię, która może być wynikiem opuszczenia posiłku lub zbyt dużej dawki insuliny. Wtedy poziom glukozy spada za bardzo i może dojść do omdlenia, a w skrajnych przypadkach do zgonu.